lemmikute loodloomaarstloomaarsti nõuannepersoonilugupildigaleriipraktilinesisuturundusuudised

Andke loomale toorest!

Loogiline – kui pakume toitu, mida looma organism tunneb, tõhusalt seedib ja lihtsalt omastab, ei teki toidu ja hammaste, toidu ja soolte, toidu ja immuunsüsteemi kokkusobimatust.

Koerad ja kassid on lihasööjad kõigi neile iseloomulike joontega: hammaste ja lõugade kuju, soolestiku ehitus, maohappe koostis jne. Meie aga käime päevast päeva krõbinakotist nende kaussi täitmas, kusjuures enamike kuivtoitude põhiline koostisaine on teravili. Pole siis imestada, et lemmikute silmad on rähmased, karv ei läigi, hambad ei ole valged, kõrvadest tuleb eritisi ja suust paha lõhna – see on vale toitmise tagajärg!

Koer tahab konti
Veterinaararstid, kes soovitavad loomi toita termiliselt töötlemata toodetega, suudavad ravida isegi niisuguseid haigusi, mida tavaliselt loetakse raskesti ravitavateks, ravimatuteks või ajutiselt ravitavateks. Maailmas alustas toortoitumise pööret Austraalia veterinaararst Ian Billinghurst, kes pani tähele tohutut erinevust maal ja linnas elavate koerte vahel.
Maakoertel oli tunduvalt vähem kroonilisi haigusi, neil oli rohkem energiat ning nad haigestusid palju harvemini nakkushaigustega.
Mõlema rühma toitumist võrreldes avastas Billinghurst, et maal elavaid koeri toideti peamiselt toore liha ja kontidega, seevastu linnakoerad sõid supermarketist toodud kuivtoitu ja konserve. See pani ta mõistma, milline oli tööstuslikult toodetud toidu mõju koduloomade tervisele. Pealegi oli ta maal elades ka oma koeri toitnud toore lihaga ning avastanud, et pärast linna kolimist tekkisid tema varem nii tervetel loomadel, kes nüüd toitusid parimast tööstuslikult toodetud toidust, täpselt samasugused probleemid kui tema klientide koertel.
Saades innustust meditsiiniajakirjanikult Pat Lazaruselt, dr Richard Pitcairnilt ja dr Wendell Belfieldilt USA-st, kirjutas Billinghurst raamatu „Anna oma koerale konti” (Give Your Dog a Bone), milles ta kirjeldas kogemusi oma ja klientide koertega alates hetkest, kui hakkas neile andma värsket toitu.
Pärast Billinghursti raamatu ilmumist tulid samadele järeldustele ka mitmed teised veterinaararstid ja toitumisspetsialistid. Austraalia veterinaarkirurg Tom Lonsdale, loomade toitumisspetsialist Kymythy Schultze, koerte treener ja toitumisspetsialist Wendy Volhard ja isegi California ülikooli emeriitprofessor Donald Strombeck, raamatu „Väikeste loomade gastroenteroloogia” (Small Animal Gastroenterology) autor – kõik nad kinnitavad enam-vähem ühte ja sama – tööstuslikult töödeldud toit tekitab haigusi.
Tegelikult peaks iga terve kass või koer toituma termiliselt töötlemata toidust.
Kulud, mida tavaliselt mainitakse toortoitumise vastuargumendina, pole enam mingiks takistuseks – suuremal osal loomaomanikest muutuvad toortoitumisele üleminekul kulud loomatoidule väiksemaks. Eelnevalt kulutasid nad märksa enam, ostes keskmise hinnaga tööstuslikult toodetud lemmiklooma toite. Ainult mahetooted on veidi kallimad, kuid kui arvestada, et peagi vähenevad kulud veterinaararsti teenuste eest, siis pikajaliselt tasub see ikkagi ära.
Koerad lähevad kuivtoidult ja konservidelt toortoitumisele üle üsna lihtsalt. Enamik koeri harjub toortoiduga nädala jooksul. Termiliselt töötlemata toodete dieedist keeldub ainult umbes 1 või 2% koeri. Seda saab lihtsasti lahendada, kui mõne nädala vältel enne toitmist soojendada tooteid kuumal vokkpannil või tavalisel pannil. Suuri konte ei tohi koerale anda enne, kui ta on täielikult üle läinud toorele lihale.

Kassid valivad rohkem
Seevastu kassid on hoopis midagi muud. Ainult 10–20% kasse läheb toortoitumisele üle sama lihtsalt kui koerad. Ülejäänutega peab veidi vaeva nägema. Ligikaudu 40% kasse õnnestub ümber lülitada juba kirjeldatud võtte abil (ehk siis toitu veidi soojendades), siiski võtab see rohkem aega. Peab vältima tooteid, mis kassile ei meeldi, toitu peab soojendama, sardiine peab andma näiteks koos tomatikastmega jne.
Eelnevalt ainult kuivtoitu söönud kasse peab esmalt harjutama sööma niisket toitu ning siis võib tasapisi paari kuu jooksul niiskelt toidult üle minna termiliselt töötlemata toidule.
Ülejäänud 40% kasside puhul peab kasutama kõiki eelpoolmainitud võtteid ja varuma väga palju kannatlikkust. Mõni kass vajab toortoitumisele üleminekuks 6 kuni 12 kuud, kusjuures mõned ei suuda kunagi hüljata oma kuiva ja niiske toidu turvalist paradiisi.
Oma loomade toortoitmisele üle minevatele peremeestele teevad tavaliselt muret salmonella, parasiidid ja teised bakterid. On küllaldaselt tõendeid, et koerad levitavad parasiite. Seepärast, kui soovite koera toita termiliselt töötlemata toodetega, ostke liha ainult sellistelt müüjatelt, kelle tooted on ökoloogiliselt puhtad ning milles ei ole parasiite. Toore liha säilitamisel ja töötlemisel järgige piinlikku puhtust.

Susanna Unt

Jätkab ajakirjas...

0 kommentaari Lisa kommentaar